poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Łosoś na szpinaku z płatkami migdałów

Łosoś to coraz to popularniejsza w Polsce ryba jeśli chodzi o ryby świeże. Znajdziemy ją już niemal w większości marketów więc na pewno kiedyś skusicie się na jej kupno. Łosoś jest o tyle przystępną rybą że zwykły piekarnik i kawałek foli aluminiowej uczyni z tej ryby królewski obiad :). Szpinak to świetny wybór jeśli chodzi o połączenia smakowe jak i witaminowe z łososiem. Opiszę więc także jak przyrządzić naprawdę pyszny szpinak na gorąco korzystając z mrożonych brykietów. Nasz obiad uzupełni jaśminowy ryż z imbirem i cytryną :) ZAPRASZAM!

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
2 filety z łososia (ok.150-200g)
Opakowanie szpinaku w brykiecie (450g)
Cytryna
5 ząbków Polskiego czosnku
Świeżo zmielony pieprz
Sól himalajska
200g ryżu jaśminowego
imbir mielony
pieprz cytrynowy (prymat)
płatki migdałów
Olej rzepakowy
2 lyżki masła
śmietana kremówka 30% tł 4-5 łyżek
cukier

Przygotowanie:

1/ Filety z łososia nacieramy pieprzem cytrynowym a następnie olejem i odstawiamy na talerzyk
2/ Obrane ząbki czosnku siekamy drobno, rozgrzewamy masło w garnku i wrzucamy rozdrobniony czosnek. Przesmażamy 5 minut a następnie wrzucamy opakowanie szpinaku. Na małym gazie pozwalamy się rozmrozić szpinakowi.
3/ Gdy szpinak już jest rozmrożony, doprawiamy go sokiem z połowy cytryny, świeżo zmielonym pieprzem, solą i cukrem. Pozwalamy odparować wodzie i dopiero wtedy dodajemy śmietankę, którą również redukujemy. Gotowy szpinak odstawiamy na bok.
4/ Do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni wkładamy na foli aluminiowej łososia obsypanego płatkami migdałów. Pieczemy ok. 12-15 minut, nie pozwalamy się mu przesuszyć (Nie używamy termoobiegu ani nadmuchu z góry)
5/ Przygotowujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodatkowo do gotującej się wody dodajemy pół łyżeczki mielonego imbiru i sok z połowy cytryny.
6/ Gotowy łosoś układamy na szpinaku z ułożonym obok ryżem. Możemy pokroić świeże mini pomidorki cherry lub rzymskie SMACZNEGO!





1 komentarz: