piątek, 10 kwietnia 2015

Sałatka DELUXE Tuńczyk - Jajko

Układanie sałatek to niewątpliwie sztuka, jest to małe arcydzieło które prócz tego że cieszy oko, może i ucieszyć podniebienie :). Tym razem nie stawiamy na szybkość wykonania sałatki ale o efekt wizualny który zaskoczy gości bądź posłuży jako nagroda po ciężkim dniu :). Klasyczny tuńczyk z jajkiem położymy na miksie sałat z rukolą, dodamy oliwki, mini pomidorki rzymskie, goudę holenderską i pyszny dressing z limonki i melona!. Zapraszam do degustacji! 

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
80g tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym
1 ugotowane na twardo jajko EKO
kilka oliwek czarnych
kilka mini pomidorków rzymskich
Garść miksu sałat z rukolą
Pół plastra sera Gouda (holenderskiej)
Świeżo zmielony pieprz czarny
6-8 wyskrobanego łyżeczką melona wraz z sokiem
Sok z połowy małej limonki
5-6 łyżek oleju ryżowego
Sól himalajska

Przygotowanie:
1/ Miks sałat dajemy na spód miseczki do sałatki, na brzegach układamy połówki pomidorków i oliwek na przemian. Na środek wykładamy odsączonego tuńczyka. Między pomidorki i oliwki a tuńczyka układamy rozcięte na 4 części jajko. Na górę układamy paseczki z sera gouda.
2/ Sok z połowy limonki mieszamy z olejem i sokiem z melona wraz z jego cząstkami. Polewamy dressingiem sałatkę a na koniec dodajemy świeżo zmielonego pieprzu i soli. SMACZNEGO




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz