środa, 15 kwietnia 2015

Svíčková na smetaně s knedlíkem

Czasem trzeba rzucić sobie wyzwanie zrobienia od A do Z sztandarowej potrawy danego kraju. Padło na Czechy bo najbliżej i odległością i kuchnią :). Choć ta z pewnością jest tłustsza od naszej i jakby stworzona na naprawdę konkretny głód :). Oczywiście nie obyło się bez zmian: Na polędwice wołową mało kogo stać więc na talerzu wyląduje tańszy udziec wołowy, kłopotliwą słoninę zaś zamienimy na smalec. Posłużę się praktyczną i wydajną suszoną włoszczyzną oraz do knedlików dodam delikatną mąkę jaglaną która może troszeczkę zbije knedlika ale za to nada mu o wiele lepszego smaku :). Bardzo polecam to danie szczególnie na fajny obiad w gronie rodziny bądź przyjaciół który to przyrządzicie wspólnie.

Dla 2 osób mięso i sos, knedliki na 4-5 osób
Czas przygotowania: ok. 3 godziny

Składniki:

2 kawałki udźca wołowego ok 200g
2 łyżki śmietany do deserów 36%
25g suszonej włoszczyzny 
Smalec - najlepiej domowej roboty
Suszony tymianek
Liść laurowy
Ziele  angielskie
Pieprz czarny mielony
Sól Himalajska
1 i 3/4 szklaki mąki pszennej (ja miałem pod ręką akurat tortową) + zapas do dosypywania
1 szklanka mąki jaglanej
125ml mleka

1 jajko EKO
25g świeżych drożdży piekarskich

pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:

1/ Mięso nakłuwamy i nacieramy smalcem a następnie pieprzem i tymiankiem(Odstawiamy do przegryzienia się smaków albo pomijamy). Następnie mięso obsmażamy krótko na smalcu z obu stron razem z pokruszonym liściem laurowym, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Następnie zalewamy połową szklanki.
2/ Całość z patelni przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem ok 1 godzinę 40 minut, w połowie czasu przewracając i dolewają ok 1/3 szklanki wody.
3/ W czasie gdy mięso się robi możemy zabrać się za knedliki. Z drożdży, łyżki mąki pszennej, cukru i 25ml ciepłego mleka robimy zaczyn drożdżowy który powinien wystartować za parę minut. 
4/ Mąki przesypujemy do miski, dodajemy jajko, sól, zaczyn i resztę (100ml) ciepłego mleka. Wyrabiamy ciasto, mając pod ręką mąkę pszenną do ewentualnego dosypywania mąki do wyrabianego ciasta w misce.
5/ Wyrobione ciasto uklepane w kule dajemy na talerz i dajemy w ciepłe miejsce (np. blisko piekarnika) przykryte ściereczką.
6/ Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy na desce podsypanej mąką małe roladki. Dajemy ponownie wyrosnąć roladkom i następnie pojedynczo (1 roladka kedlika gotuje się 15minut) wrzucamy je do garnka z gotującą się osoloną wodą. Gotujemy po 7,5 minuty z każdej strony i wyjmujemy do odsączenia wody i ostygnięcia.
7/ Gotowe mięso wyjmujemy z naczynia żaroodpornego na talerzyk. Z sosu wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie a następnie miksujemy go blenderem dodając śmietanę. Utworzy się gęsty i pyszny sos który możemy przelać do małego garnka.
8/ Ugotowane knedliki kroimy grubo najlepiej mocno naciągniętą nicią (Przykleja się do noża) po 4-5 na talerz.
9/ Obok knedlików na talerzu układamy porcję mięsa i wylewamy sos pod knedliki i mięso. Na jednym z knedlików dajemy słodką żurawinę ze słoiczka. SMACZNEGO!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz