środa, 8 kwietnia 2015

Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

Powszednia pomidorówka to już przeszłość!, przy obecnej szerokiej dostępności produktów możemy wzbogacać smak tradycyjnych potraw o świetne dodatki, Prażony czosnek i przesmażone suszone pomidory na zalewie to świetny akcent w tradycyjnej pomidorówce o jednym wymiarze smakowym. Nie zabraknie plasterków camemberta dodanych na koniec i ziaren. Zupę przygotujemy na indyczym bulionie z kawałkami pomidorów i na suszonej włoszczyźnie. Zapraszam!

Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 2,5 godziny

Składniki:
40g suszonej włoszczyzny
0,7 kg porcji rosołowej z indyka
Puszka krojonych pomidorów w zalewie 400ml
8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
10-12 suszonych pomidorów + zalewa (olej słonecznikowy z ziołami)
4 ząbki POLSKIEGO czosnku
Pół małej cebuli
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo zmielony
Liść laurowy
Ziele angielskie
3 plasterki sera camembert
Mix ziaren
Opcjonalnie: świeża rukola

Przygotowanie:

1/ W 2 litrach wody przygotowujemy bulion z indyka gotując go na małym gazie ok 1,5 godziny.
2/ Wyjmujemy mięso i dodajemy włoszczyznę. Gotujemy pół godziny na małym ogniu wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
3/ Dodajemy pomidory z puszki a w między czasie przesmażamy na zalewie z suszonych pomidorów: plasterki czosnku, drobno pokrojoną cebulkę i 12 suszonych pomidorów pokrojonych w paski.
4/ Zarumieniony czosnek, cebulkę i suszone pomidory w całości przekładamy do zupy i gotujemy 15 minut.
5/ Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 inut.
6/ Podajemy zupę w głębokiej misce z 3 plasterkami camemberta, posypaną ziarnami i opcjonalnie rukolą. SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz