piątek, 22 maja 2015

Chrupiący kalafior obsmażany

Witajcie! czas na mój hit dzieciństwa czyli chrupki obsmażany kalafior który znakomicie zastępuje mięso w daniu głównym. Atrakcyjne ceny kalafiora właśnie się zaczynają więc  np. wraz z młodymi ziemniaczkami możemy stworzyć rewelacyjny TANI obiad który jest zdrowy i sycący. To świetne NISKOKALORYCZNE warzywo jest bogate w kompleks witamin z grupy B, C, K a także minerały: magnez, mangan czy też potas. Jest polecane przez alergików ze względu na bardzo rzadkie przypadki uczulające. Polecam ten prosty i bardzo smaczny obiad przez cały ciepły okres wiosny i lata. Nie pożałujecie! :)

Dla 2 osób
Czas przygotowania ok. 1 godzina

Składniki:
1 średnio-mały kalafior
Czosnek w młynku
Bułka tarta
Mąka jaglana
2 jajka L EKO
Olej słonecznikowy
Sól himalajska

Przygotowanie:
1/ Kalafior obieramy z liści i myjemy. Gotujemy osolony w całości na parze trzonem do góry. Gotujemy do momentu gdy do połowy będzie miękki a przy trzonie będzie średnio-twardy. 
2/ Tak przygotowany kalafior studzimy i rozdzielamy na różyczki (Kalafior musi być zwarty, rozgotowany się nie nadaje dlatego lepiej jak przy końcu będzie po usmażeniu lekko za twardy niż miałby się rozgotować).
3/ Różyczki panierujemy w mące, roztrzepanym posolonym jajku a następnie w bułce tartej którą solimy i dodajemy do niej zmielony czosnek.
4/ Smażymy różyczki w rondlu w dużej ilości oleju z każdej strony. Obsmażony wykładamy na ręcznik papierowy a następnie podajemy na talerzu z młodymi ziemniakami i np. sałatą ze śmietaną :) SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz