środa, 6 maja 2015

Makaron w sosie ze świeżego szpinaku

Mamy wiosnę to i odnośnie jedzenia nasuwa nam się tylko jedno określenie: ŚWIEŻOŚĆ. Dania z makaronem cieszą się dużą popularnością ze względu na szybkość ich przygotowania. Świeży szpinak to o wiele lepsze rozwiązanie od mrożonego głównie ze względu na lepszy smak i jeszcze większą szybkość przygotowania. Szpinak pełen żelaza i kwasu foliowego świetne wzmacnia nasz organizm i witalizuje go. Świetnie się łączy z serami typu bleu którego odpowiednikiem w Polsce jest ser rokpol. Zapraszam do spróbowania tych co lubią zjeść szybko i zdrowo!

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: kilka minut

Składniki:
1,5 garści ugotowanego makaronu świderki trójkolorowego
Garść świeżego szpinaku (może być ciut więcej)
100g sera typu bleu
1/3 szklanki mleka
łyżka masła
szczypta świeżo starter gałki muszkatałowej
odrobina soku z cytryny
ząbek czosnku
sól himalajska
odrobina cukru
pieprz
Do przybrania: świeża bazylia
Jako dodatek polecam pokrojone owoce Psyhalis (świetnie się komponują)

Przygotowanie:

1/ Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy krótko: świeżo starty czosnek i liście szpinaku. Następnie dodajemy mleko które doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy makaron i rozdrobniony ser który rozpuszczamy w mleku.
2/ Na koniec doprawiamy gałką muszkatałową, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z liściem bazylii i owocami psyhalis. SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz