czwartek, 28 maja 2015

Rożki paprykowe nadziewane fetą

Gdy goni nas czas a chcemy zrobić dobre wrażenie kulinarne, potrzeba dobrego pomysłu od A do Z. 30 minut to doskonały czas by zrobić proste a zarazem wykwintnie podane danie. Oto rożki z białej papryki nadziane trójkolorowym makaronem fusilli z sosem z sera feta o smaku ziół prowansalskich. Ze świeżą bazylią w środku i plastrami pomidora malinowego. Papryka ugotowana na parze jest miękka, delikatna i bardzo aromatyczna, świetnie komponuje się ze smakiem fety, ziół i świeżo krojonego pomidora. To szybkie i smaczne danie z pewnością podbije serce nie jednego gościa który odwiedzi Was niespodziewanie. POLECAM szczególnie w wiosenno-letnią porę jako lekki i szybki obiad :)
Dla 1-2 osób 
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
100g sera feta o smaku ziół prowansalskich w kostce APETINA
Ok. 100ml śmietanki 30% tł
2 papryki białe (są zazwyczaj mniejsze od odmian kolorowych)
2 garście ugotowanego makaronu fusilli trójkolorowego (gotujemy al dente)
Pół pomidora malinowego
10 listków świeżej bazylii 
Liście sałaty ozdobnej do przybrania
Pieprz czarny mielony

Przygotowanie:
1/ Paprykę z odciętą górą i z usuniętym gniazdem nasiennym gotujemy na parze ok. 15 minut, odstawiamy do ostudzenia.
2/ Na patelni podgrzewamy śmietankę w której rozpuszczamy rozdrobniony ser feta. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia ciągle podgrzewając. Doprawiamy pieprzem.
3/ Do powstałego sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Nadziewamy ugotowane papryczki makaronem z sosem przekładając go świeżą bazylią. 
4/ Na talerzu układamy sałatę, plastry pomidora malinowego a następnie nadziane paprykowe rożki. SMACZNEGO!








30 minut z Apetiną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz