wtorek, 19 maja 2015

Sałatka chrzanowa z młodą pekińską

Rodzinna sałatka dla wielbicieli ostrzejszych smaków której bazą jest młoda kapusta pekińska to pozycja obowiązkowa. W sklepach od pewnego czasu mamy już intensywnie zieloną kapustę pekińską która jest delikatna i chrupiąca. Doskonale sprawdzi się w naszej skromnej sałatce, którą polecam na co dzień, do pracy czy też na przyjęcia i prywatki.

Składniki: na 4-5 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej
1 opakowanie czerwonej fasolki konserwowej
0,5 małej cebuli
150g szynki drobiowej
200g sera zółtego tłustego np: Fontal czy też ementalski
Garsć natki pietruszki
ok 5 łyżek majonezu
3 łyżeczki musztardy klasycznej
3 łyżki chrzanu ze słoiczka
lubczyk suszony, pieprz, sól, cukier

Przygotowanie:
1/ Pekińską kroimy w małą kostkę, tak samo ser i wędlinę. Przerzucamy do dużej miski a następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę i pietruszkę. Odsączamy fasolkę i również dokładamy do sałatki. Solimy, dodajemy pieprzu i odrobinę cukru. Mieszamy
2/ Dodajemy majonez, musztardę,chrzan oraz lubczyk i bardzo dokładnie mieszamy.
3/ Najlepiej spożywać po przegryzieniu się sałatki. SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz