wtorek, 12 maja 2015

Smażona czekolada w aromatycznym cieście

Konkursy to zawsze wyzwanie, bo produkt zostaje nam z góry narzucony. Inną kwestią jest to czy go lubimy i tu trudno powiedzieć że się go nie lubi bo to czekolada :). Konkurs z goplaną to w sumie fajna sprawa bo i firma Polska póki co jak też produkt o smaku Mister Ron. Ten smak był obecny w latach 90 w postaci dość sporych cukierków które były całkiem niezłe ;). Pomyślałem że tą ciekawą czekoladę po prostu USMAŻYMY :). Podstawą będzie ciasto które rozbuja aromaty z czekolady i przebije jej słodycz, nie zabraknie też kwaskowatego kiwi i lekkiej chmurki z bitej śmietany. Będzie szafran, będzie skórka cytryny a także mięta. Gotowi na niebo w gębie? :]

Dla 2-3 osób 
Czas przygotowania: 15-20 minut

Składniki:
1/3 szklanki mleka
1 jajko EKO L
1 szklanka mąki pszennej luksusowej (200ml)
1 łyżeczka cukru lub cukru brzozowego
2 kiwi
szczypta szafranu
skórka z połowy cytryny
5 listków świeżej mięty
Kawałek andruta
100ml ubitej śmietany kremówki 30% tł.
2 tabliczki czekolady Goplana Mister Ron 
2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub rzepakowego

Przygotowanie:
1/ Z mąki, jajka, mleka, cukru, szafranu, świeżo startej skórki cytrynowej oraz rozdrobnionych listków mięty zarabiamy ciasto widelcem w misce. Odstawiamy
2/ Ubijamy wyjętą z lodówki śmietanę z odrobiną cukru a następnie nakładamy na talerz równomiernie. Układamy dookoła wyżłobione z kiwi kulki a na środek kładziemy kawałek andruta.
3/ Złączone 3 lub 4 kostki czekolady w rzędzie obtaczamy w cieście i obsmażamy chwilę z 2 stron na rozgrzanym oleju. Układamy na andrucie na środku talerza. Przybieramy świeżą miętą. SMACZNEGO!














Z czekoladową nutą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz