czwartek, 7 maja 2015

Soczysta surówka z młodej kapusty

Skończyła się na szczęście zima i wreszcie można korzystać z cudownych smaków takich jak np. młoda kapusta. Dzisiejsza surówka to świetna podpowiedź jak ubogacić smakowo ale i zdrowotnie codzienny posiłek. Młoda kapusta to świetny lek na wrzody, ogrom potasu, wapnia czy też zestawu witamin A,C i K. Stosowana jest w obniżaniu poziomu cukru czy też osłabieniu. W kosmetyce też ma swoją działkę za sprawą zawartości siarki która działa dobroczynnie na skórę. Zapraszam do kosztowania wiosny!

Dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 1 godzina 

Składniki:
1 główka młodej kapusty (mała)
1 mała cebula
1 średniej wielkości jabłko
1 pęczek koperku
Sok z połowy cytryny
cukier bądź ksylitol
sól himalajska
pieprz czarny
olej rzepakowy

Przygotowanie:

1/ Kapustę obieramy z zewnętrzny liści, kroimy na 4 części, wykrajamy głąb i szatkujemy drobno każdą część. Przekładamy do głębokiej miski i solimy. Wcieramy w kapustę i odstawiamy na pół godziny.
2/ Następnie szatkujemy koperek, ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane jabłko i drobno siekamy obraną cebulę. Dodajemy do kapusty i mieszamy.
3/ Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem oraz pieprzem a następnie dodajemy oleju. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut.
4/ SMACZNEGO




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz