środa, 20 maja 2015

Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i migdałami

Zachęcam Was serdecznie do przygotowywania surówek samodzielnie, nie zajmuje to wiele czasu a zyskujemy świeżość i pewność że nie spożywamy środków konserwujących. Polecam mało docenianą białą rzodkiew ponieważ w przeciwieństwie do popularnej rzodkiewki ma dwa razy więcej składników odżywczych. Idealna na stany podgrypowe, wzmocnienie organizmu za sprawą witamin: C, B, PP czy też kwasu foliowego, cynku czy rzadkiego molibdenu. Zawarta w niej siarka również świetnie działa na urodę. Ta prosta surówka na słodko jest dobrą alternatywą dla standardowych surówek podawanych do obiadu. Można spokojnie ją zjeść samodzielnie i gwarantuje że Wam zasmakuje!

Dla 1/2 osób
Czas przygotowania: Kilka minut

Składniki:
1 mniejszy korzeń rzodkwi białej
Śmietana 30% tł 20-30ml
1/3 słodkiego jabłka
kilkanaście rodzynek
20g płatków migdałowych
Sok z cytryny
Sól, cukier lub ksylitol

Przygotowanie:
1/ Rodzynki zaparzamy we wrzątku aby namiękły. Obraną rzodkiew wraz z jabłkiem trzemy na dużych oczkach do miski. 
2/ Dodajemy namoczone rodzynki, płatki migdałowe, śmietanę, odrobinę soku z cytryny, sól i cukier. Mieszamy bardzo dokładnie i najlepiej odstawiamy do przegryzienia się smaków.
3/ Podajemy, SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. robię podobną surówkę z czarną rzepą, jest super! :)

    OdpowiedzUsuń