niedziela, 10 maja 2015

Szybkie ciasto owocowe z puszystym białkiem

Kruche ciasto, najsmaczniejsze owoce: truskawki i maliny, gęsty budyń oraz lekka białkowa pianka - To musi Wam zasmakować!. Jak zawsze prezentuje przepisy proste a zarazem smaczne dlatego przygotowanie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Jeśli goni Cię czas bądź lubisz piec spontanicznie bez wielkiego planowania to ten przepis jest dla Ciebie!

Na blaszkę:36x25
Czas przygotowania: 45-60minut

Składniki:

Na ciasto:
4 żółtka
110g masła
110g masła roślinnego
czubata proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
odrobina soli
2,5 szklanki mąki pszennej luksusowej
0,5 szklanki mąki krupczatki
------------------------------------------------
3 budynie śmietankowe
4 białka
1/2 szklanki cukru
0,75 L mleka 3,2 tł
300g malin świeżych lub mrożonych
20 małych truskawek pokrojonych na małe kawałki

Przygotowanie:
1/ Zagniatamy składniki na ciasto na jedną kulkę podsypując mąkę. Ma wyjść kruche ciasto.
2/ 3/4 ciasta układamy na papierze na blaszce. Równo rozmieszczamy ciasto które będzie tworzyło spód. Pozostałą część ciasta dajemy do zamrażarki
3/ Przygotowujemy 3 budynie zgodnie z opakowaniem (Ilość mleka została pomniejszona o połowę w przepisie) i zostawiamy do ostudzenia
4/ Na surowe ciasto na blaszce wykładamy budyń a na niego owoce. Na koniec układamy na owoce kawałki ciasta wyjętego z zamrażarki 
5/ Pieczemy około 15-20 minut na termoobiegu przy 180 stopniach. W połowie pieczenia układamy na ciasto ubitą pianę z 4 białek i połowy szklanki cukru.
6/ Ostudzone ciasto, kroimy i podajemy. SMACZNEGO!




2 komentarze: