poniedziałek, 4 maja 2015

Wiosenna WŁOSKA sałatka

Kuchnia włoska jest najczęściej w Polsce wybieraną kuchnią prócz naszej rodzimej. Ma ogromne grono swoich zwolenników, do tego ogrom produktów związanych typowo z włoską kuchnią znajdziemy w większości marketów. Dziś posmakujemy prostej i bardzo lekkiej sałatki ze świeżą bazylią i blanszowaną cukinią w towarzystwie świeżego i suszonego pomidora, kukurydzy, szpinaku czy też ziół włoskich ze świeżo startym serem. Ta skromna uczta smakowa nie dość że zaspokoi apetyt na włoskie smaki to na dodatek świetnie podreperuje braki witaminowe!. Polecam szczególnie na śniadania :)

Dla 1 osoby
Czas przygotowania ok. 10 minut

Składniki:
Pół średniej wielkości cukini
1 pomidor
4 suszone pomidory
20g ulubionego startego sera włoskiego (np. parmigiano reggiano)
Kilkanaście liści świeżego szpinaku
Kilka liści świeżej bazylii
Garstka kukurydzy konserwowej bez GMO
Zioła włoskie w młynku (z solą)
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1/ Cukinie przekrajamy na pół i kroimy w średniej grubości pół talarki. Wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy 1 minutę. Następnie umieszczamy cukinię w bardzo zimnej wodzie w misce i schładzamy ją.
2/ Na talerzu układamy dookoła liście szpinaku, na nie liście bazylii, pomiędzy liście kładziemy połówki plastrów pomidora, półtalarki ostudzonej cukini i paseczki suszonego pomidora. Posypujemy serem, kukurydzą, polewamy oliwą i wszystko doprawiamy włoskimi ziołami z młynka (z solą)
3/ SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. lubię takie kolorowe i zdrowe sałatki :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń