piątek, 15 maja 2015

Zupa krem szczawiowa

Sezonowy klasyk czyli zupa szczawiowa to coś co trzeba zrobić w wiosenne dni!. Zdaję sobie sprawę że zupa ta ma tyle samo smakoszy co przeciwników dlatego składniki przewidziałem na 2 duże talerze. Szczaw to świetny lek na wątrobę, doskonale reguluje przemianę materii a także jest bogactwem witaminy C i żelaza. Polecam tą świetną zupę ze standardowymi dodatkami: ziemniaczkami i jajkiem; kurzym lub przepiórczym.

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 75minut

Składniki:
Niecały pęczek szczawiu
Skrzydło z indyka 350g
3 łyżki suszonej włoszczyzny
Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, cukier, sól
Śmietanka 18% tł do zup

Przygotowanie:

1/ Z oczyszczonego skrzydła z indyka przygotowujemy wywar: gotując je w 2 litrach wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Po ok 50 minutach gotowania na wolnym ogniu wyjmujemy skrzydło wraz z zielem i liściem.
2/ Dodajemy włoszczyznę i gotujemy 25 minut na małym ogniu. 10 minut przed końcem całkowitego gotowania dodajemy porwany na kawałki szczaw (bez twardych części łodyg). Na koniec gotowania doprawiamy zupę: solą, cukrem i pieprzem.
3/ Miksujemy zupę wraz z dużą łyżką śmietany blenderem na jednolitą całość. Przelewamy do talerzy. Podajemy z ziemniakami i jajkiem :) SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz