środa, 27 maja 2015

Zupa krem z młodego selera

Coś dla miłośników selera! ekstra aromatyczna zupa krem z młodziutkiego selera, To genialne warzywo nie dość że jest NISKOKALORYCZNE to na dodatek jest świetnym AFRODYZJAKIEM. Co ciekawe jest w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie, znana też jest dieta selerowa która doskonale odtruwa nasz organizm. Zupę doprawimy odrobiną szafranu, szczyptą mielonej kolendry i lubczykiem. Zapraszam na ucztę smaku i aromatu :)

Dla 3-4 osób
Czas przygotowania 60-70 minut

Składniki:
Pół średniej wielkości selera
1 sztuka młodego selera z liśćmi
30g suszonej włoszczyzny
Szczypta szafranu
1,5 łyżeczki cukru
Suszony lubczyk
Mielona kolendra
Sól himalajska
Pieprz czarny
Śmietana kremówka 30%tł
Ziele angielskie 5 kulek
Liść laurowy 2szt

Przygotowanie:
1/ w 2,5-3 L wody zagotowujemy włoszczyznę z liściem laurowym i zielem angielskim. Po 20 minutach wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i dodajemy pocięte liście selera wraz z obranym korzeniem pokrojonym w dużą kostkę (omijamy łodygi przy korzeniu). Gotujemy do miękkości selera.
2/ Przy końcu gotowania doprawiamy kolendrą, szafranem (odrobina!), solą, cukrem, lubczykiem oraz pieprzem. 
3/ Ściągamy garnek z palnika i kładziemy na deskę. Miksujemy z 3 łyżkami śmietany na jednolity krem.
4/ Podajemy z kleksem śmietany i świeżą pietruszką. SMACZNEGO!






1 komentarz:

  1. bardzo fajny pomysł na wykorzystanie selera :) dosć rzadko sięgam po to warzywo, więc też muszę sprobować go pod postacią zupy.

    OdpowiedzUsuń