wtorek, 5 maja 2015

Zupa z botwinki z rabarbarem i miętą

Skoro majówka to i botwinka z rabarbarem w sklepie :). Nigdy nie myślałem łączyć tych dwóch składników ale dziś pomyślałem że zaryzykuję. Absolutnie spontanicznie również nawinęła się świeża mięta i generalnie zupa jest bardzo interesująca. Oczywiście rabarbar i mięta są tylko dodatkami więc gdzieś ich aromat się przebija pośród niezapomnianej botwinki. Jeśli chodzi o zdrowie to co ciekawe rabarbar należy do kluczowych roślin leczniczych w Chinach, zawiera naturalne przeciwutleniacze oraz witaminy A, E, C czy też mangan. Botwina to rewelacyjny środek na odkwaszenie organizmu, ma działanie łagodzące stres, świetnie działa na skórę. Botwinka to również duże ilości błonnika które wraz z miętą świetnie wspomogą układ trawienny i jelita. Zupa ta również jest mocno FIT bo jedynie śmietana i masło ma jakąkolwiek znaczącą ilość kalorii. POLECAM przygotowanie jej póki jest okazja!

Dla 3 osób
Czas przygotowania ok. godzina 15 minut

Składniki:
1 Pęczek botwinki (ok.5 buraczków z liśćmi)
1 burak
2,5 łyżki suszonej włoszczyzny
3,5 łyżki śmietany do zupy 18%tł
2 łyżki masła
8 listków świeżej mięty
25cm kawałek rabarbaru
sól, cukier, pieprz - do smaku

Przygotowanie:

1/ Dokładnie myjemy botwinkę, szatkujemy na mniejsze kawałki, a same bulwy wraz z 1 większą obranego buraka tniemy w słupki. Przesmażamy w garnku na maśle wraz z pokrojonym w paski rabarbarem. a następnie zalewamy 2-2,5L wody. Zagotowujemy.
2/ Dodajemy suszoną włoszczyznę i  gotujemy ok. godzinę a następnie przyprawiamy: solą, cukrem i pieprzem oraz dodajemy miętę. Chwilkę gotujemy a na koniec dodajemy śmietanę i zabielamy zupę.
3/ Podajemy np. ziemniakami lub samą z kawałkami botwinki i buraka. SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. jaka fajna zupa i jaka prosta jestem pod wrazeniem :)

    OdpowiedzUsuń