wtorek, 16 czerwca 2015

Lemoniada RÓŻANA z płatkami róży

Korzystając z letniego okresu kiedy przebywam nad Polskim morzem nie mogłem powstrzymać się od zbioru płatków z krzaków dzikiej róży które wyścielają wydmy. Esencja smaku róży jest na wyciągnięcie ręki, warto zebrać płatki bo i tak opadną a wtedy żaden z nich pożytek. Róża ma właściwości antyseptyczne oraz delikatnie poprawia nastrój, jej główną zaletą jest piękny i bogaty aromat. Najprostszą rzeczą jaką możemy zrobić z takich płatków to różana LEMONIADA o urzekającym różowym kolorze idealna wręcz na letnie popołudnie. Zapraszam do wypróbowania!

Na ok 1 L napoju
Dla 5 osób

Składniki
2 duże garści płatków dzikiej róży (można trochę zebrać białych ale generalnie różowe żeby był kolor)
1,5 dobrze umytych cytryn cytryny
850ml wody źródlanej
15-20 łyżeczek cukru lub ksylitolu

Przygotowanie:
1/ Zebrane płatki zalewamy roztworem 150ml wody i cukru i zamykamy na noc do pojemnika plastikowego. Trzymamy w lodówce.
2/ Słodką wodę wraz z płatkami przelewamy do pojemnika, dodajemy 700ml wody a następnie sok z 1,5 cytryny. Wkrajamy również kawałki pociętej połowy cytryny. Mieszamy dokładnie (Sok z cytryny spowoduje intensywne wydzielanie barwnika z płatków - magia :) ).
3/ Przelewamy do szklanek - SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz