wtorek, 23 czerwca 2015

Szybki aromatyczny sos z wędzoną papryką

Witajcie!, dziś coś dla fanów kurczaka którzy bez sosu nie wyobrażają sobie obiadu :). Dwa bardzo mocne aromaty: koziego sera i wędzonej papryki dadzą Wam nie małe doznania smakowe. Dodamy szczyptę bazylii, ostrej papryki i soku z cytryny i w kilka minut stworzymy genialny sos. Suszona wędzona papryka to nowość jeśli chodzi o asortyment przypraw i póki co 1 czy też 2 producentów posiada ją w ofercie. Warto poszukać jej w marketach!

Dla 4-5 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
200ml śmietanki kremówki 30% tł
100ml mleka 3,2% tł
łyżeczka wędzonej papryki
100g koziego sera
sok z 1/3 cytryny
szczypta ostrej papryki
pół łyżeczki suszonej bazylii
cukier i sól do smaku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:
1/ Podgrzewamy śmietankę z mlekiem w garnku, gdy będą już gorące dodajemy pokruszony kozi ser i rozpuszczamy ciągle mieszając i podgrzewając. Dodajemy następnie wędzoną paprykę, bazylię, paprykę ostrą, koncentrat i cytrynę i energicznie mieszamy.
2/ Ściągamy z palnika, doprawiamy solą i cukrem. Pozostawiamy chwilę do ostygnięcia i polewamy kurczaka. SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Kanapka z kurczakiem i takim sosem, to coś co muszę jak najszybciej zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń