środa, 29 lipca 2015

Chesseburger z okrągłą cukinią

Mała wariacja nt. serowego burgera :) w sam raz na letnią porę! Szybki do zrobienia, zdrowy i lekki. Okrągła cukinia to sezonowe warzywko które idealnie nadaje się na to by użyć jej do zrobienia mini burgera. Gdy potrzebujecie niskokalorycznego obiadu który napełni wasz brzuch cukiniowe burgery będą idealne :). Zapraszam!
Czas przygotowania: 15-20 minut
Dla 1-2 osób

Składniki
1-2 okrągłych cukinii (w zależności od wielkości)
1 pomidor 
kulka mozzarelli 
świeże listki bazylii lub szałwii
Sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie:

1/ Kroimy cukinię na kawałki o grubości 1-.1,5cm. Nacieramy talarki solą, pieprzem i czosnkiem.
2/ Rozgrzewamy grilla w piekarniku lub patelnię grillową.
3/ Grillujemy wyporcjowaną cukinię na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na pierwszy talarek cukinii nakładamy kawałek mozzarelli następnie pomidor i bazylię - solimy i pieprzymy. Przykrywamy drugim talarkiem cukinii. Robimy tak z wszystkimi talarkami.
4/ Gotowe burgery wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i trzymamy ok 4-5 minut. Wyjmujemy burgerki i wykładamy na talerz. SMACZNEGO.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz