poniedziałek, 13 lipca 2015

Ciasto śmietankowe z czarnymi porzeczkami

Kwaskowe owocowe klimaty to domena sezonowych owoców lipca, jak widać natura wie że lipiec to miesiąc w którym potrzeba nam wszystkim orzeźwienia :). Dzisiejsze ciasto to prosty biszkopt z pyszną kremową chmurką śmietankowo - agrestową najeżony porzeczkami. Świetnie sprawdzi się na popołudniowy deser z kawką :) Zapraszam!

Na blaszkę: 40x25 cm
Czas przygotowania: 5 godzin

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka  EKO
Szklanka cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
szklanka mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia

Chmurka:
litr śmietany kremówki 30%tł
3/4 szklanki cukru pudru
2 galaretki agrestowe
0,5 litra wody

Ok. 400-500g czarnych porzeczek
Tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1/ Miksujemy składniki na biszkopta,przelewamy do blaszki wyłożonej masłem i bułką tartą (Możemy tutaj też dodać trochę porzeczek ale nie musimy). Pieczemy w termoobiegu w temp. 170-175 stopni 30-35 minut. Upieczony biszkopt studzimy.
2/ Rozpuszczamy galaretki w 0,5 litra wody. Wkładamy do lodówki i wyjmujemy wtedy jak zacznie tężeć ale nie jest całkowicie stężała (około 1-1,5 godziny)
3/ Lekko stężałą galaretkę mieszamy ze śmietanką i porzeczkami. Wylewamy delikatnie na biszkopt i schładzamy w lodówce 2 godziny. 
4/ Wyjmujemy z lodówki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i polewamy górę ciasta zygzakami. Czekamy aż zastygnie.  SMACZNEGO!




1 komentarz: