sobota, 4 lipca 2015

Deser LETNIA POKUSA z porzeczkami i szałwią

Obiecana czarna porzeczka powraca!, tym razem w odsłonie uroczego i zdrowego deseru. Podane na łódeczce wspaniale trafi do dzieci, podane w szerokiej szklance będzie świetną propozycją dla gości którzy Was odwiedzą w letnim ogrodzie. Prócz czarnej porzeczki będą brzoskwinie, owoce nerkowca czy też biała czekolada :). Pamiętajcie że już 100gram czarnych porzeczek to poczwórna dawka witaminy C, te sezonowe owoce ponadto dostarczą wam rutyny, manganu, jodu czy boru czyli rzadkich i bardzo istotnych składników. Zapraszam do wypróbowania!

Dla 2 osób

Składniki:
200g czarnych porzeczek
100g białej czekolady dobrej jakości
Kilka herbatników PETITEK
1 dojrzała brzoskwinia
100g orzechów nerkowca
100ml śmietany kremówki 30%tł
10 dużych listków świeżej szałwii
cukier brązowy (dla dzieci cukier brzozowy)

Przygotowanie:
1/ Porzeczki zagotowujemy z odrobiną wody, drobno podartymi listkami szałwi i cukrem - odstawiamy na blat. W ciepłym musie rozpuszczamy kawałki czekolady i mieszamy aż do połączenia się składników.
2/ Orzechy nerkowca miksujemy z kremówką i odrobiną cukru i na zwartą masę. Odstawiamy.
3/ Do szklanek łódki dajemy na spód mus z porzeczek i czekolady a następnie przykrywamy go masą z nerkowca i kremówki. W masę wbijamy kawałki brzoskwini i posypujemy rozkruszonymi herbatnikami. Można wbić waflowe rurki bądź trójkąty :) SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz