czwartek, 9 lipca 2015

Deser porzeczkowy z ksylitolem i kokosem ZDROWE ZĘBY

Witajcie! Dziś coś na słodko z ogromnie kwaśną czerwoną porzeczką i miętą. Maksymalne orzeźwienie połączymy z profilaktyką naszych zębów. Użyjemy odkwaszającego ksylitolu zamiast cukru i oleju kokosowego w wersji VIRGIN który doskonale chroni zęby. Świeżo zgotowane porzeczki z miętą zagęścimy pektynami a na górę położymy pyszną kokosową bitą śmietanę. Polecam! przez cały sezon porzeczkowy :)

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

2 garście czerwonych porzeczek obranych z kiści
5 łyżek cukru brzozowego
łyżeczka oleju kokosowego VIRGIN
15 listków mięty
Opakowanie konfitur-fix (bądź innego zawierającego pektyny)
Herbatniki 
150ml zimnej śmietany kremówki 30%tł

Przygotowanie:

1/ Porzeczki wymieszane z odpowiednią porcją konfitur-fixu i ksylitolu (patrzymy na opakowanie ile dodać na konfiturę) gotujemy zalane wodą tylko by je zakryć 5 minut . Przelewamy do pucharka wraz z listkami mięty i zostawiamy do ostygnięcia po czym przekładamy do zamrażarki na ok. 20 minut
2/ Gdy konsystencja będzie odpowiednia, ubijamy bitą śmietanę dodając przy końcu cukier brzozowy i wyskrobane łyżką kawałki oleju wyjętego z lodówki. Nakładamy bitą śmietanę i wbijamy herbatniki. SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. Cudowny przepis, już wiemy co będzie na jutro na deser:D

    zapraszamy do nas blotdlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń