środa, 22 lipca 2015

Sos do drobiu z śliwką i zielonym pieprzem

Kontrastowe smaki w kilka minut! Świeża śliwka z aromatycznym zielonym pieprzem i żurawiną to propozycja na jeden z tych nieco zimniejszych deszczowych dni. O słodycz zadba cukier trzcinowy o odświeżenie listki szałwii a samo przygotowanie dania zajmie Wam jedynie kilkanaście minut. Może nie wiecie ale pieprz realnie wspomaga odchudzanie a wszystko za sprawą ciekawego związku który nazywa się piperyna. Zielony pieprz jako jeszcze nie dojrzała forma pieprzu ma go zdecydowanie najwięcej. Pieprz bardzo dobrze sprawdza się także przy przeziębieniach i problemach żołądkowych. Razem ze śliwką to znakomity duet wspomagający metabolizm. Zapraszam na zdrowotną ucztę smaku i zachęcam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej

Dla 2-3 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki;

4 dojrzałe śliwki
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżeczki zielonego pieprzu
2-3 łyżki cukru trzcinowego
3 długie listki szałwii

Przygotowanie:

1/ Pokrojone śliwki z cukrem zagotowujemy z małą ilością wody do utworzenia w miarę gęstego sosu. Przed końcem gotowania na 2-3 minuty wrzucamy pieprz i żurawinę. Odstawiamy
2/ W tym samym czasie przygotowujemy mięso: kurczaka, kaczkę lub indyka
3/ Na talerz układamy 3 listki szałwii a następnie drób, całość polewamy sosem. SMACZNEGO!

DANIE odpowiednie dla  nie tolerujących GLUTENU





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz