środa, 1 lipca 2015

Piaskowiec z czereśniami na mące jaglanej

Ekspresowe ciacho z wieloma prozdrowotnymi dodatkami oraz sezonowymi owocami to moja propozycja dla Was. Delikatne w smaku mąki: jaglana i pełnoziarnista ryżowa mocno wzbogacają wartości odżywcze słodkich przysmaków. Nie mają dziwnych posmaków i wprowadzają delikatny, lekki smak zamiast ciężkiego w przypadku ciasta tylko z mąki pszennej. Dodamy też mielone nasiona chia które będą wyglądać jak mak w cieście. O ich właściwościach pisze cały internet więc może czas najwyższy przekonać się do nich w tej formie choćby :). Ciacho jest lekkie o konsystencji piaskowej, idealne do kawy :]

Na blaszkę: 40x25 cm

Składniki:
2 szklanki (200ml) mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej
1,5 szklanki mąki jaglanej
1,5 łyżki płaskiej proszku do pieczenia
4 jajka M-L
Pół kostki miękkiego masła
2 łyżki mielonych nasion CHIA
2,5 szklanki cukru pudru + trochę do owoców
1 i 1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki kremówki
250g czereśni
200g porzeczki czarnej

Przygotowanie:
1/ Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy do nich na przemian: mąki wymieszane z proszkiem i mleko ze śmietanką oraz miękkim masłem. Ucieramy na jednolitą masę, pod koniec dodajemy nasiona chia. 
2/ Smarujemy blachę masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do blachy, posypujemy bułką tartą z wierzchu. Układamy na górę obrane i pokrojone owoce bez pestek wcześniej wymieszane z cukrem pudrem. Wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i pieczemy na termoobiegu ok. 25 minut. 
3/ Wyjmujemy ciasto, pozwalamy mu się ostudzić i dopiero kroimy. SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz