piątek, 24 lipca 2015

Słoneczne babeczki JAGLANKI

Witajcie!, dziś pieczemy wyłącznie z mąki jaglanej, jednej z najlepszych alternatyw dla popularnej pszennej. Jej delikatny smak, bogactwo wartości odżywczych oraz brak zawartości glutenu to największe atuty. Będą to mokre i aksamitne babeczki w które wmiksowane zostaną soczyste brzoskwinie oraz prozdrowotne nasiona chia (Pelne wapnia i żelaza) które święcą szczyty popularności. Jaglanki to świetna propozycja na szybki poczęstunek (czas pieczenia to tylko ok.15 minut) ale też jako świetna alternatywa słodyczy dla dziecka. Zapraszam do wypróbowania! 

Na ok. 15 babeczek
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Potrzebna będzie blaszka do babeczek (muffinek)

Składniki:

200ml cukru trzcinowego
400ml mąki jaglanej (najlepiej EKO)
mleko 3,2% tł 300ml
olej rzepakowy 50ml
mielone nasiona chia 2łyżki
3 obrane i pokrojone na kawałki brzoskwinie bez pestki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ksylitol - cukier puder do posypania (Ksylitol dodany do słodkich wypieków np. w formie pudru na wierzch odkwasza organizm i dba o zęby!)

Przygotowanie:

1/ Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem 
2/ Miksujemy brzoskwinie z mlekiem blenderem a następnie dodajemy nasiona chia, cukier, mąkę, proszek do pieczenia  oraz olej. Miksujemy na jednolite ciasto bez grudek.
3/ Blaszkę do babeczek smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy po brzeg ciasto  pieczemy w 180 stopniach na termoobiegu ok. 15  minut (do wyrośnięcia i zarumienienia)
4/ Wyjmujemy, lekko studzimy a następnie wykładamy na tacę i posypujemy ksylitolem pudrem. SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz