piątek, 14 sierpnia 2015

Koktajl wiśniowy z amarantusem

Dziś pierwsza odsłona wiśni w letnich napojach. Pożywny, mocno prozdrowotny i orzeźwiający - taki będzie dość nietypowy koktajl w którym znajdziemy doskonałe roślinne źródło białka w postaci amarantusa. Jest tak drobny że w koktajlach spokojnie można go używać, nadaje on lekko orzechowy posmak a prócz białka znajdziemy w nim ogrom błonnika, witamin z grupy B czy też cynk, fosfor, wapń czy żelazo. Tak naprawdę ta roślina była jedną z pierwszych szeroko spopularyzowanych w sklepach ze zdrową żywnością. teraz moda na amarantus minęła co nie oznacza że należy odstawić go na bok. Amarantus ma tak szerokie zastosowanie że używanie go w kuchni to czysta przyjemność. Wiśniowy koktajl to połączenie dojrzałych wiśni, chłodnej maślanki, ksylitolu i amarantusa gotowanego na mleku. Polecam na pożywne śniadanko! :)

Dla 1-2 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (Schłodzone):

Garść wypestkowany wiśni
2 łyżki amarantusa
ok. 100-150ml mleka
200 ml maślanki
3 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:

1/ Amarantus gotujemy na bardzo małym ogniu w garnku dając 1 część amarantusa i 2 części mleka. Gotujemy aż do wchłonięcia mleka (słodzimy odrobiną ksylitolu)
2/ Maślankę miksujemy z wiśniami, 2,5-3 łyżkami ksylitolu i odstawiamy. Dodajemy ostudzony ugotowany amarantus i przez pare sekund ponownie miksujemy. Przelewamy do szklanek. SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz