czwartek, 13 sierpnia 2015

Koktajl z arbuzem BIAŁO - CZERWONI

Hej! Zapraszam Was na prawdopodobnie najsmaczniejszy koktajl tego lata :) 2 warstwy pełne smaku najeżone kontrastowymi smakami urzekną Wasze podniebienie natychmiastowo. Biała warstwa to śmietankowo - porzeczkowa wariacja osłodzona trzcinowym cukrem. W czerwonej będzie arbuz, dojrzała truskawka i odrobina limonki. Różnica gęstości warstw powoduje że wykonanie tego deseru koktajlowego to bardzo prosta sprawa i nie wymaga wielkiej precyzji. Pamiętajcie żeby koktajl zamieszać przy spożywaniu :).

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 10 minut


Składniki (Schłodzone) :
2 garście obranej z gałązek białej porzeczki
2 garście dojrzałych truskawek bez szypułek przekrojonych na pół
200 ml śmietanki 30% tł.
2-3 garście wypestkowanych kawałków arbuza bez skóry (mocno czerwonych)
1-2 łyżki soku z limonki
4-5 łyżek cukru trzcinowego

Przygotowanie:
1/ Warstwa biała: miksujemy śmietankę, porzeczki i 2-3 łyżki cukru trzcinowego
2/ Warstwa czerwona:  miksujemy: arbuz, truskawki, sok z limonki i 2 łyżki cukru trzcinowego
3/ Nakładamy białą warstwę do połowy szklanki (może być 2/5 gdzieś) a następnie nakładamy czerwoną lejąc ją po łyżce którą trzymamy przy ściance obracając dookoła. 
4/ SMACZNEGO!





Dzień Polskiej Żywności 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz