wtorek, 18 sierpnia 2015

Smarowidło orzechowe z cynamonem

Hej! dziś coś ultra prozdrowotnego i nie codziennego, coś co możemy jeść na śniadanie lub kolację. Zainspirowany włoskim sposobem konsumpcji chleba maczanego w oliwie, postanowiłem stworzyć coś co zastąpi masło, margarynę czy też smalec. 
Smarowidło orzechowe z nutą cynamonu to propozycja dla każdego kto ceni sobie zdrowie, ogrom witaminy E, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy też magnezu to tylko niektóre właściwości tego produktu. Trzeba dodać też że dzięki zawartości oleju kokosowego i ksylitolu znakomicie chroni zęby i działa zasadowo. Smarowidło posiada odpowiednią konsystencję by łatwo je rozsmarować na chlebie a jego słodkawy smak z aromatem orzechów i cynamonu z pewnością przypadnie do gustu. Już dziś możesz odmienić swoje śniadanie smarując swój ulubiony świeżo wypieczony chleb tym prozdrowotnym smarowidłem. Serdecznie polecam i zachęcam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej!

Dla 2-3 osób
Czas przygotowania: kilka minut + 2-3 godziny schładzania

Składniki:

2 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (najlepiej wcześniej wyjętego z lodówki)
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
3 łyżki orzechów laskowych
łyżeczka mielonego cynamonu
łyżka cukru brzozowego

Przygotowanie:

1/ Miksujemy wszystkie składniki na jednolitą konsystencję, przelewamy do foremek lub szklanki i przykryte  schładzamy w lodówce 2-3 godziny.
2/ Wyjmujemy z lodówki i smarujemy kanapki. Smarowidło trzymamy w lodówce ponieważ poza nią szybko się upłynni. SMACZNEGO!





2 komentarze: