niedziela, 2 sierpnia 2015

Smażony ser nadziewany maślakami

Witajcie!
Dzisiejszy przepis nie jest pro zdrowotny ale prócz zdrowego stylu życia uwielbiam tradycyjne, regionalne i prosto z lasu produkty. Stąd też ta smaczna wariacja którą szczerze polecam. Grzyby to ogromny wachlarz smaków, występują sezonowo przez co do ich smaku nie przyzwyczajamy się i przez to, doceniamy go. Szeroko dostępny camembert usmażony w panierce to pokusa dla wielu głodomorów, raz na czas powinniśmy zaspokoić nasze kubki smakowe i poszaleć. Nasz ser nadziejemy przesmażonymi maślakami z dodatkiem tymianku i świeżo zmielonego pieprzu, uczta smaków gwarantowana! Proponuję podawać go z minimalistyczną sałatką którą komponujemy ucinając pionowo 3 cm kawałek kapusty pekińskiej który to przekładamy na talerzyk tak by zachował się kolisty kształt. Dodajemy na to pokrojonego na 4 części pomidora, polewamy dressingiem i opcjonalnie dodajemy orzechy i mięte. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania bloga :)

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 minut


Składniki:
1 ser typu camembert
3 łyżki zesmażonych na maśle z tymiankiem pokrojonych w kostkę świeżych maślaków
1 jajko
bułka tarta
Olej słonecznikowy

Przygotowanie:

1/ W rondelku rozgrzewamy olej w ilości takiej by panierowany ser po zanurzeniu w nim pokrył się cały.
2/ Camembert kroimy na dwie równe części. W środku każdej z części wydrążamy zagłębienie łyżeczką. W zagłębieniu umieszczamy przesmażone i odsączone z tłuszczu maślaki i posypujemy zmielonym pieprzem. Rozkrojone części smarujemy na krawędziach roztrzepanym jajkiem i tymiankiem. Złączamy w całość lekko przyciskając. 
3/ Panierujemy ostrożnie złączony camembert w jajku i bułce dwukrotnie a następnie ostrożnie wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem.
4/ Smażymy ok. 1,5 minuty z każdej strony.
5/ Wyjmujemy usmażony camembert na ręcznik papierowy. Podajemy na sałacie wraz z kapustą pekińską i pomidorem. SMACZNEGO





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz