wtorek, 15 września 2015

Ciasto ucierane z węgierką i kokosową kruszonką

Hej!. Dziś mała wariacja typowo jesiennego ciasta :). Bogate w witaminy i minerały śliwki bardzo dobrze odżywiają organizm. Dzięki dużej ilości pektyn rewelacyjnie oczyszczają jelita i stanowią dobrą ochronę przed rakiem jelita grubego. W kruszonce za to znajdziecie pokaźną ilość nierafinowanego oleju kokosowego który doskonale wzmacnia odporność organizmu, dobrze wpływa na zęby i co ciekawe pomaga przy odchudzaniu. Nasze ciacho to klasyka z lekką zdrowotną wariacją która nie dość że jest smaczna to oddala skrupuły po zjedzeniu kilku kawałków :). Polecam do popołudniowej kawki :)

Dla 4 osób
Na tortowicę o średnicy 26cm
Czas przygotowania: ok 1 godzina

Składniki:
Na kruszonkę:
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego (o konsystencji półmiękkiej)
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 pełne łyżki mąki krupczatki
Na ciasto:
1 i 1//2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki proszku do pieczenia
4 jajka L EKO
3/4 szklanki cukru lub 1 szklanka jak wolicie słodsze
30 szt. śliwek węgierek (wydrylowanych i przekrojonych na pół)
7 łyżek masła

Przygotowanie:
1/ Składniki na kruszonkę zarobić i odstawić na 20 minut do lodówki
2/ Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło.
3/ Przelać ciasto na wysmarowaną masłem i bułką tartą tortownicę, poukładać połówki śliwek skórą do ciasta, lekko zagłębiając je w cieście.
4/ Wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać po cieście równomiernie.
5/ Piec 30-35 min w 180 stopniach na termoobiegu. SMACZNEGO!



2 komentarze: