czwartek, 3 września 2015

Czosnkowe kotlety z PATISONA

Hej! Ciąg dalszy sezonowych rarytasów!. Patison to urocze warzywko przypominające statek ufo które nie dość że świetnie smakuje po obróbce cieplnej to na dodatek jest lekkostrawne. Zawierające witaminy z grupy B, witaminę C, Pp, żelazo czy magnez patisony to świetna alternatywa dla mięsnego obiadu. Wraz ze świeżo przetartym czosnkiem tworzą smaczny duet. Wystarczy podać warzywko z młodymi ziemniaczkami oraz np. sałatą masłową ze śmietaną i w ten czas posmakować prawdziwie letniego posiłku. Szukajcie tego smacznego krewniaka dyni na lokalnych stoiskach warzywnych lub w marketach sieci kaufland które co roku we wrześniu dodają patisona do oferty.

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
2 patisony 
Ząbek czosnku polskiego
Sól himalajska
Świeżo mielony pieprz
2 jajka 
Świeżo starta bułka tarta
Olej rzepakowy

Przygotowanie:
1/ Kroimy patisona na plastry o grubości 1cm-1,5cm. Gdy mamy młode warzywko zostawiamy skórę, natomiast gdy mamy starszy egzemplarz to odkrawamy ją. 
2/ Nacieramy patisona solą i czekamy aż puści sok. Następnie doprawiamy plastry z obu stron pieprzem i świeżo startym czoskiem.
3/ Obtaczamy patisona w jajku i bułce tartej (które też możemy przyprawić) i obsmażamy z obu stron na małym ogniu na patelni. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i surówką. SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz