czwartek, 24 września 2015

Gęsta zupa z prawdziwków bez mąki

Hej! Dzisiejszy przepis jest typowo sezonowy i idealnie wpisuje się w nadchodzącą jesień. Pyszna i szybka zupa z prawdziwków ożywi i obudzi Wasze zmysły przytłumione koncernowym jedzeniem. Do tej zupy nie potrzebujecie ani wywaru z mięsa ani z warzyw!. Tej zupy nie zagęścimy mąką ale użyjemy rozgotowanej, sprasowanej łyżką fasoli która świetnie uwydatnia smak prawdziwków. Będzie prosto, pysznie, odżywczo i naturalnie! Zapraszam!

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
3 średnie grzyby prawdziwki
1,5 łyżki rozgotowanej fasoli piękny jaś rozgniecionej łyżką lub zmiksowanej na papkę
3 małe ząbki czosnku
Płaska łyżka masła klarowanego
2-2,5 szklanek wody
Świeżo mielony pieprz, sól himalajska do smaku

Przygotowanie:
1/ Umyte prawdziwki kroimy w małą kostkę, na patelni rozgrzewamy klarowane masło.
2/ Wrzucamy na rozgrzaną patelnię przeciśnięty przez praskę obrany czosnek oraz pokrojone grzyby.
3/ Przesmażamy do momentu aż grzyby zmniejszą swoją objętość i lekko będą się przyklejać do patelni, wtedy zalewamy je połową szklanki wody i na moment zagotowujemy.
4/ Przekładamy grzyby z wodą do małego garnka uzupełniamy 1,5-2 szklanek wody i gotujemy na małym ogniu ok.15-20minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem a także dodajemy papkę z fasoli by zagęściła zupę.
5/ Przelewamy do talerza. SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz