piątek, 18 września 2015

Gulasz wołowy po polsku

Dziś klasyka, ciut pomijana na rzecz wieprzowego gulaszu po węgiersku. Wołowina to mięso o najlepszych wartościach odżywczych, w żadnym wypadku nie równa się z wieprzowiną która nie jest zdrowym mięsem. Oczywiście wybieramy mięso z dobrych źródeł, dzięki temu będziemy mieli pewność że mięso jest pełnowartościowe i pozbawione hormonów. Mięso wołowe to ogrom witamin z grupy B, żelaza, fosforu czy też rzadkiego selenu. Mięso to posiada najwyższe walory smakowe i przy dobrym przygotowaniu rozpływa się w ustach :). Klasyczny polski gulasz to klasyka smaku i łatwość przygotowania dlatego polecam mój skromny przepis wykorzystać może właśnie na sobotni obiad :] 

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 2-2,5 godziny

Składniki:
0,6 kg. udźca wołowego
0,15 kg. szpondra wołowego
1 korzeń pietruszki obrany
5 średnich obranych cebul
3 ząbki polskiego czosnku
Sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany
Ziele angielskie, liść laurowy
Odrobina suszonego majeranku i tymianku
Olej rzepakowy
Mąka pszenna

NIE UŻYWAMY ŻADNYCH VEGET CZY KUCHARKÓW!

Przygotowanie:
1/ Mięso kroimy cienkie paseczki, doprawiamy czosnkiem i przesmażamy na szerokim i dużym rondlu. Następnie przekładamy do garnka dodajemy pokrojoną grubo cebulę którą obsypujemy cukrem, liść laurowy, ziele angielskie, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku oraz starty na tarce korzeń pietruszki, Zalewamy wodą by zakryć składniki i gotujemy na małym gazie 1,5-2 godzin dolewając co jakiś czas wody by składniki były przykryte.
2/ Gdy mięso zmięknie, doprawiamy wszystko solą, odrobiną majeranku i tymianku oraz zagęszczamy roztworem mąki i wody. Przelewamy do bulionówek. SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz