czwartek, 10 września 2015

Zupa dyniowo - figowa

Witajcie! Nadchodzi królowa września... zupa z dyni i świeżych fig!. Aromatyczna i subtelna a do tego prosta w przygotowaniu. Odpowiednia dla wegan jak i osób nie tolerujących glutenu. Nasza dyniowa zupka to również ogrom beta-karotenu który doskonale podkreśli letnią opaleniznę. Figi to przyjemny w smaku owoc który wspomaga przemianę materii, dynia natomiast jako bardzo niskokaloryczne warzywko jest idealne dla dbających o linię. Dodatek soku ze świeżej marchwi i pomarańczy nie tylko uzupełni smak ale też sprawi że nasza pomarańczowa zupa będzie bardzo kompleksową odżywką dla naszego organizmu. Serdecznie polecam na każdą porę dnia!

Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 40minut

Składniki:
1 dynia o wadze ok. 1,5 kg
Świeżo wyciskany sok z marchwi 250ml
Sok z 1,5 pomarańczy
Starta na tarce gałka muszkatałowa - szczypta
5 łyżeczek cukru brzozowego
5 świeżych fig
Opcjonalnie orzechy: np. pistacje, nerkowca, brazylijskie pokrojone

Przygotowanie:
1/ Dynie rozkrajamy, czyścimy z pestek, oddzielamy od skóry i przekładamy do garnka.
2/ Zalewamy 0,5l wody i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości dyni (20-30min)
3/ Wywar wraz z dynią przekładamy do pojemnika od blendera i miksujemy na mus. 
4/ Dodajemy 3-4 obrane i pokrojone figi, cukier brzozowy, sok z marchwi i pomarańczy oraz szczyptę gałki muszkatałowej. Ponownie miksujemy aż do pełnego zmiksowania się składników.
5/ Rozlewamy do bulionówek, dodajemy obraną i pokrojoną figę na wierzch oraz orzechy jeśli preferujemy. SMACZNEGO!







2 komentarze: