środa, 7 października 2015

Ciasto BLACK&WHITE ze śliwkami i jabłkiem

Witajcie!, pierwsze chłodniejsze powiewy jesieni z pewnością sprawiają że bardziej doceniamy domowe zacisze. W nim możemy poczuć się komfortowo i przygotować sobie coś co z pewnością poprawi nam humor. Świeżo wypieczone ciasto z aromatyczną kawą czy herbatą to świetna myśl na odpędzenie jesiennej chandry. Kakao dobrze wpływa na samopoczucie a śliwki i jabłka świetnie regulują przemianę materii. Szybsza praca jelit to też lepszy nastrój i więcej energii. Nasz jesienny smakołyk nie dość że smaczny to i wartościowy :). 

Na blaszkę: 30/40cm
Czas przygotowania: ok. 1 godzina

Składniki:
300g mąki tortowej + 50g jaglanej
200g cukru pudru
125g masła i 125g masła roślinnego
5 jajek EKO L
8 łyżek mleka
2 duże łyżki kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Pokrojone drobno jabłka posłodzone i posypane cynamonem
Wypestkowane połówki posłodzonych śliwek
Małe opakowanie skórki pomarańczowej

Przygotowanie:
1/ Cukier, żółtka, i masła utrzeć, dodawać stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta.
2/ Dodać opruszoną w mące skórkę pomarańczową i wymieszać.
3/ Połowę ciasta odłożyć a do reszty wmiksować 2 pełne łyżki kakao.
4/ Na wysmarowaną tłuszczem blachę rozłożyć ciasto ciemne a następnie: na pierwszą połowę ciasta nałożyć jabłka a na drugą śliwki. 
5/ Uzupełnić delikatnie jasnym ciastem.
6/ Piec na rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, ok 35min na termoobiegu.
7/ SMACZNEGO!




2 komentarze: