piątek, 16 października 2015

Jesienny deser z pigwą

Hej! Jesień hula pełną parą!. Przeżywamy pierwsze przeziębienia, kręcimy gałką kaloryfera a w kieszeni zapas chusteczek :) Tylko czekamy na to by wrócić do domu i się zagrzać. Wtedy... czas zabrać się za jesienne owoce i przygotować je w formie deseru na ciepło. Mój prosty deser to kompozycja pigwy, jesiennych jabłek lobo, gruszki i śliwki. Polecam przyrządzić go na jesienne wieczory, otulając się ciepłym kocem :]

Dla 3 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
2 gruszki
2 jabłka lobo
kilka śliwek
1 pigwa
1 cytryna
Cukier brzozowy lub zwykły niecała 1/2 szklanki
Szczypta kardamonu

Przygotowanie:
1/ Przygotowujemy 2 garnki. Do pierwszego wkładamy obraną, bez gniazda nasiennego i pokrojoną w kostkę pigwę - zalewamy wodą by ją zakryć a następnie gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy na parze do miękkości przepołowioną śliwkę, obraną gruszkę i obrane jabłka (Śliwki gotujemy krótko)
2/ Do ugotowanej pigwy dodajemy cukier, kardamon oraz sok z 1 cytryny  blendujemy na gęsty mus
3/ Ugotowane na parze owoce kroimy w prostokątne kształty.
4/ Do pucharków wlewamy mus a następnie wkładamy pokrojone owoce. SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/


    OdpowiedzUsuń