środa, 6 stycznia 2016

Keksowy PIERNIK

Witajcie!, proste ciasta to świetne rozwiązanie na ten zimowy czas, gdy rozleniwieni szukamy odrobiny słodyczy. By uniknąć szybkiego kursu do marketu po ciastka, warto zdobyć się zrobienie tego smacznego i prostego w wykonaniu ciasta. Dzięki obecności bakalii nasz piernik podwyższy swoją wartość odżywczą a my zyskamy np. spore źródło potasu czy wapnia (suszone figi).Pamiętajmy o namoczeniu wrzątkiem bakalii celem wypłukania konserwantu Jak to piernik, z czasem szlachetnieje więc nie ma złej pory na upieczenie go. Zachęcam do wypróbowania!

Na blaszkę: 30/40cm
Czas przygotowania: ok. 1h 20minut

Składniki:
ok. 1/2 kg mąki tortowej
250g masła
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu lipowego
4 jajka 
Miks mielonego cynamonu, goździków i kardamonu - 1 łyżka
1 łyżka sody oczyszczonej
3/4 szklanki mleka
1 pełna łyżka kakao
150g bakalii (morele,rodzynki, orzechy włoskie i figi)
Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki

Przygotowanie:
1/ W dużym rondlu zagotować mleko, masło, miód, cukier, kakao i przyprawy. Wymieszać i odstawić do ostudzenia
2/ Do masy o letniej temperaturze wmiksowujemy mąkę z sodą na przemian z żółtkami które uprzednio oddzielamy od białek. 
3/ Dodajemy bakalie obsypane mąką oraz delikatnie dodajemy mieszając pianę ubitą z białek.
4/ Wylewamy masę do blachy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym już piekarniku 200-220 stopni przy termoobiegu 40-50 minut sprawdzając przed ostatecznym wyjęciem suchym patyczkiem.
5/ Dobrze upieczony piernik jest wyrośnięty, odstaje od formy a na wierzchu ma lekkie podłużne pęknięcia. Ostudzony pieniki można polać czekoladą i posypać kokosem. SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz