środa, 27 stycznia 2016

Klasyczne PTYSIE

Tłusty czwartek tuż tuż, więc nie oszczędzamy się :). Jeżeli wd. Ciebie pączki to nie wszystko to czas najwyższy odgrzać hit Polskiego cukiernictwa. Ptysie to dość zapomniane wdzięczne smakołyki wyparte przez wszechobecne pączki. Magia ptysiowych przysmaków polega na połączenia lekkości i chrupkości samego ciasta z aromatycznym i intensywnym kremem który w swej prostocie urzeka :). Biorąc pod uwagę to że nie każdy może dysponować szerokim i pojemnym piekarnikiem, zrobimy małe ptysie. Świetnie sprawdzą się w tłusty czwartek jak i można je łatwo zapakować na wynos. Zapraszam!

Dla 4-5 osób
Czas przygotowania: ok. 1,5-2 godzin

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka wody
1/2 kostki masła 
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

Krem:

0,5 litra mleka 3,2%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kostka masła
3 żółtka jaj

Przygotowanie:

1/ Najpierw zajmujemy się ciastem: Zagotowujemy wodę z masłem w rondelku.
2/Do gotującej się wody z masłem wsypać mąkę i energicznie mieszać, by nie przypalić. Gdy ciasto odchodzi od brzegów garnka jest gotowe. Odstawiamy je do schłodzenia.
3/ Blaszkę smarujemy masłem a ostudzone ciasto miksujemy z jajkami dodając je stopniowo.
4/ Gotowe ciasto układać na blaszce nakładając je łyżką lub z rękawa (Kształt gwiazdy). Wielkość 1 ptysia to kulka jak do gry w ping-ponga. Ptysie układamy w rozstawie co 4 cm. Pieczemy w temp. 200 stopni przy termoobiegu 20-30 minut (do czasu zarumienienia)
5/ Teraz zajmujemy się kremem: W 1/2 szklance mleka rozbełtać żółtka i obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. 
6/ Rozczyn mąki, żółtek i mleka wlać na gotujące się mleko - energicznie mieszając. Powstałą kremową masę pozostawić do ostygnięcia, mieszając ją od czasu do czasu.
7/ Masło ucierać stopniowo dodając je po 1 łyżce do ostudzonej masy kremowej. Krem jest gotowy.
8/ Wypieczone ptysie studzimy a następne przekrajamy nadziewając go 1 łyżką kremu i posypując cukrem pudrem. SMACZNEGO!



3 komentarze:

  1. JAKIEGO MASŁA UŻYĆ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Te ptysie wyglądają fenomenalnie. Wspaniałe. Serdecznie pozdrawiamy :) i zapraszamy do siebie - www.tarkaimiarka.pl sklep internetowy z akcesoriami kuchennymi

    OdpowiedzUsuń