poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Dziki łosoś z dodatkami i pianą z piwa AIPA

Kolejne danie restauracyjne będzie bardzo różnorodne. Prócz porcji dzikiego łososia znajdziemy w nim młodą rzodkiewkę z kiełkami i dressingiem mojito. Mozzarellę roztopimy z drobno kruszonymi pistacjami, podamy pyszne pieczone ziemniaczki z sosem maślano-cytrynowym a na koniec nałożymy czapę piany z nowofalowego piwa w stylu american india pale ale. To bardzo zbilansowane danie które prócz przyjemności z jedzenia da nam kompleksową porcję witamin i białka.
Zapraszam!

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

4 ziemniaczki z wody ostudzone
Porcja 150-200g dzikiego łososia
Kiełki 
Młoda rzodkiewka
Kulka mozzarelli
Garstka obranych pistacji
Świeże listki szpinaku
Sos maślano-cytrynowy: masło+ kawałek cytryny umytej i nieobranej, sól, ksylitol
Dressing mojito: Olej rzepakowy mały kawałek limonki, mięta suszona
Piwo w stylu american pale ale (najlepiej o słodkim profilu i umiarkowanej goryczce)
Sól himalajska

Przygotowanie:

1/ Ziemniaczki obsypane ulubionymi przyprawami i nakropione olejem wrzucamy wraz z posolonym i natartym cytryną łososiem do piekarnika (w osobnych pojemnikach) i pieczemy w 180stopniach ok 12 minut
2/ Układamy kiełki i przepołowione rzodkiewki na talerzu, z kulki mozzarelli obcinamy górę i dół tak by leżała płasko. Pistacje rozdrabniamy w pojemniku od blendera i układamy na mozzarelli.
3/ Miksujemy blenderem składniki na dressing oraz przygotowujemy sos maślano-cytrynowy: drobno siekając cytrynę i chwilę smażąc ją na maśle z odrobiną cukru i soli. Tak przygotowany sos przecieramy łyżką przez sito zbierając ze spodu sitka miąższ. Trzymamy go w cieple.
4/ Polewamy dressingiem miks kiełków z rzodkiewką, wrzucamy mozarellę z pistacjami do piekarnika na 200 stopni do momentu aż ser zacznie się topić. Stopioną mozzarellę wykładamy na liście szpinaku na talerz. Wykładamy rybę z piekarnika i ziemniaczki - układając je na talerzu. Ziemniaki i rybę polewamy sosem maślano-cytrynowym. 
5/Na koniec nalewamy piwo do szklanki i zbieramy czapę piany nakładając ją na rybę. Podajemy od razu po przygotowaniu. SMACZNEGO





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz