czwartek, 21 kwietnia 2016

Klasyczne risotto na białym winie

Hej!, 
Risotto to temat zaniedbany, przez lata nazywano tym mix ugotowanego wcześniej ryżu i przeróżnych dodatków. Od czasu wejścia wielką stopą do Polski europejskich trendów i standardów kulinarnych, nasza mentalność powoli ulega zmianie. Z jednej strony to fajne że wiele osób chce robić narodowe potrawy wd. rodzimych przepisów oraz dba o estetykę, z drugiej zaś strony gdzieś tam gubi się domowa kuchnia czy regionalne przysmaki nie do końca spełniające "standardy".
Oryginalne risotto to fajna sprawa bo spokojnie można je zrobić zarówno w domu jak i w eleganckiej restauracji. Zapraszam więc do przepisu :)

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 20-30 minut

Składniki:
200g ryżu arborio
50 ml białego wina półwytrwnego
1 mała cebula
0,5l bulionu drobiowego
masło
oliwa z oliwek
szafran
sól himalajska
ser parmezan  75-100g

Dodatki: świeży szpinak, szczaw krwisty, imbir, trawa cytrynowa, przegrzebek, sos na bazie piwa aipa, sos na bazie hibiskusa, limonka

Przygotowanie:
1/ Na szerokiej patelni rozgrzewamy masło z oliwą z oliwek, następnie wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i ryż - zmniejszamy gaz/energię na małą. Czekamy aż ryż lekko zmieni kolor. 
2/ Dodajemy wino i czekamy aż lekko odparuje.
3/ Od teraz sukcesywnie będziemy podlewać ryż bulionem oraz czasem będziemy dodawać odrobinę masła. Robimy tak aż ryż będzie miękki. 
4/ Na końcu dodajemy parmezan, sól i szafran i dokładnie mieszamy. Nakładamy risotto do pierścienia i układamy dodatki. SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz