sobota, 16 kwietnia 2016

Kurczak z orzeszkami

Hej!, idąc tropem chińskich knajpek gdzie można szybko i smakowicie zjeść mam dla Was przepis na popularnego kurczaka z orzeszkami :). Jest to ekspresowe tanie które z łatwością przygotujecie, ważne by mieć podstawowe sosy chińskie oraz woka lub żeliwny rondel emaliowany. Chodzi o to by potrawę zrobić szybko i smacznie. Użyjemy trybowanego udka z kurczaka i piersi z indyka, dzięki temu będą różne struktury mięsa :). Zapraszam do wypróbowania!

Dla 4 osób
Czas przygotowania 20 minut

Składniki:
300g mięsa z uda kurczaka trybowanego
300g mięsa z piersi indyka
2 ogórki zielone
garść orzeszków ziemnych solonych, prażonych
sos sojowy
sos sambal oelek
sos worcestershire
3 ząbki czosnku
mąka ziemniaczana
olej z orzeszków arachidowych lub rzepakowy

Przygotowanie:

1/ Kroimy mięso w podłużne paski, przekładamy do miski, zaprawiamy sosem sojowym i obranym i poszatkowanym czosnkiem.
2/ Ogórka kroimy w półtalarki, przekładamy do miski. Przygotowujemy w małej misce roztwór mąki ziemniaczanej i wody.
3/ Rozgrzewamy olej na woku, przesmażamy porcjami mięso wraz z ogórkiem i orzeszkami, tak by nadmierna ilosć nie spowodowała gotowania. 
4/ Energicznie mieszając doprawiamy jeszcze sosem sambal oraz worcestershire. Gdy wszystko jest już przesmażone dolewamy odrobinę wody i zagęszczamy roztworem mącznym. Przekładamy do miseczek. Podajemy z ryżem brązowym lub basmanti. SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz