środa, 6 kwietnia 2016

Lniane kotlety z orzechami, morwą, ostrym sosem gryczanym i prażonymi pestkami moreli

Lubicie wyzwania? no to proszę... obiad bez mięsa, ryby, laktozy, glutenu, jajek a jednak da Wam dużego kopa energetycznego. Len to nie jest smakołyk lecz dzięki swoim właściwością klejącym świetnie zamyka w formie wegańskiego kotlecika przeróżne smakołyki takie jak orzechy nerkowca czy morwę białą. Możemy go dostać w wygodnej zmielonej postaci. Muszę wspomnieć że len to mistrz we wspomaganiu metabolizmu, lekarz jeśli chodzi o prawidłowe trawienie i genialna odżywka dla mózgu dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym. W daniu też zawarłem pestki moreli które dzięki uprażeniu z solą himalajską świetnie wprowadzą do organizmu zbawienną witaminę B17. Zapraszam do przygotowania :)

Czas przygotowania: 30-40 minut
Dla 1 osoby (Sos starczy na 2-3 osoby)

Składniki:
5 suszony moreli
10 pestek moreli
1 łyżeczka miodu gryczanego
2 łyżeczki błonnika jabłkowego
1 łyżeczka sambalu
1 łyżeczka świeżego tymianku
sos sojowy
odrobina soku z cytryny
3 łyżki zmielonego lnu złotego
kilka pokruszonych orzechów nerkowca
kilka pokruszonych suszonych owoców morwy białej
świeży bądź suszony czosnek niedźwiedzi
ksylitol
suszona trawa żubrowa
świeże liście jarmużu
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Sos: pokrojoną w kostkę morelę, 100ml wody, miód zagotowujemy chwilę w rondelku. Dodajemy sambal, błonnik jabłkowy, tymianek oraz cytrynę - blendujemy i przeciskamy przez sito do metalowego dzbanuszka z dziubkiem
Kotlet: Mielony len mieszamy z wodą aż stworzy się kleista konsystencja, dokładamy nerkowca i morwę, czosnek niedżwiedzi. Doprawiamy sosem sojowym i mieszamy, formując następnie 2 zwarte kotleciki. Smażymy na małym ogniu na oleju z 2 stron ok. 5-6 minut.
Reszta: Po przeciwległych stronach talerza układamy jarmuż a na nim po kotleciku. Na patelni z odrobiną oleju i soli prażymy pestki moreli. Wykładamy je na talerz wraz z sosem. Na środku talerza kruszymy trawę żubrową z ksylitolem.
SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz