środa, 13 kwietnia 2016

Ośmiornica z amarantusem i musem z korzenia Yam

Witajcie, dziś będzie coś z zupełnie nowego cyklu dań restauracyjnych. Coraz popularniejsza ośmiornica mimo że nie jest aż takim smakołykiem to za to okazale prezentuje się na talerzach. Jej smak różnie się ludziom kojarzy, z pewnością jest rybny, dla mnie np. tuńczykowy, ma też wd. mnie nuty sera żółtego. Jeżeli przy obróbce termicznej użyjecie jakiś przypraw to z pewnością wejdą inne nuty smakowe. Korzeń Yam zwany też pochrzynem to trudniej dostępny rarytas :), ma duże zastosowanie w medycynie naturalnej ale w kuchni spokojnie może znaleźć swoje miejsce. Jego smak to połączenie ziemniaka i kokosa. Ma kremowy biały kolor i świetnie się nadaje na np. na mus. Dziś taki stworzymy dodając do niego świeżą wanilię. Będzie też pesto z musztardowca czerwonego który nie dość że ciekawie wygląda to i ma fajny przypominający musztardę smak :). Zapraszam ;)

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: godzina

Składniki:
1 mała macka ośmiornicy sparzona i ugotowana
Korzeń Yam kawałek 3-4 cm w zależności od grubości
Pół laski wanilii
Garstka liści musztardowca czerwonego
Mleko 3,2 150-20ml
oliwa z oliwek
sól himalajska
2-3 łyżki amarantusa
ksylitol
drobno pocięty kawałek środka z łodygi trawy cytrynowej
dodatki: chips z korzenia lotosu, kawałki ugotowanego batata, pasterniaka i kalafiora romanesco

1/ Korzeń Yam kroimy na kawałki i  gotujemy do miękkości z miąższem z połowy wanilii. W między czasie gotujemy amarantus wd instrukcji na opakowaniu.
2/ Przecieramy blenderem zgotowany korzeń z mlekiem, ksylitolem i wanilią. Następnie zblendowany mus przecieramy łyżką przez drobne sito do garnuszka z dziubkiem. Amarantus gdy już wsiąknął wodę mieszamy z trawą cytrynową oraz odrobiną ksylitolu i przekładamy do rękawa z którego wyciśniemy go na talerz.
3/ Liście musztardowca blendujemy z oliwą i solą i również przekładamy do garnuszka z dziubkiem
4/ Gorącą ośmiornicę układamy na talerzu wraz z dodatkami jak na zdjęciach. SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz