czwartek, 21 kwietnia 2016

Skórka pomarańczowa w anyżowej czekoladzie

Błyskawiczny, szybki i niezawodny deser! Niecałe 10 minut i eksplozja smaku gwarantowana. Posmakuj anyż w nowej odsłonie gdzie idealnie współgra, nie dominując swym smakiem. 
Ten deser zrobi największy amator, więc czym prędzej zaopatrzcie się w składniki i do dzieła :).

Dla 2 osób
Czas przygotowania: ok 10 minut

Składniki:
Czekolada mleczna 100g
Szczypta mielonego anyżu (żadnej innej przyprawy!)
1/3 średniej pomarańczy ze skórką
Cukier brzozowy
Mleko 3,2%tł 100ml

Przygotowanie:
1/ Bierzemy 1/3 umytej pomarańczy i oddzielamy skórkę od miąższu. Skórkę kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka, miąższ wyciskamy i sok dodajemy do skórki w rondlu. Dolewamy trochę wody i zagotowujemy wraz z łyżką cukru aż do miękkości (w razie czego dolewamy wody)
2/ W osobnym rondelku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim kostki czekolady aż do całkowitego rozpuszczenia i zagotowania.
3/ Do czekolady dodajemy szczyptę anyżu i energicznie mieszamy. Skórki pomarańczy wykładamy na podłużny talerzyk. Serwujemy zalewając skórkę pomarańczy anyżową czekoladą. SMACZNEGO! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz