środa, 20 kwietnia 2016

Sos na bazie piwa AIPA

Hej! dziś krótko i szokująco :) Wraz z rewolucjami w różnych dziedzinach życia przychodzą do nas produkty z którymi można zrobić o wiele więcej niż to do czego zostały głównie powołane :). Od czasu jak Polski rynek piwny wzbogacił się w całą serię przeróżnych gatunków piwnych możemy próbować wykorzystywać różnorodny zasyp słodów i egzotycznych chmieli w piwie. American imperial pale ale (AIPA) to wysokochmielowe piwo z karmelowymi posmakami, może dobrze posłużyć za sos o wielowymiarowym smaku. Można polecić go jako skromny dodatek do wołowych steków, sushi, łososia, wysokogatunkowych serów czy sałatki. Zapraszam do wypróbowania.

Dla 3 osób
Czas przygotowania: 10 minut 

Składniki:

Piwo (200ml) w stylu American pale ale, american imperial pale ale lub west coast ipa (Jeśli chodzi o produkty browaru pinta to można użyć piwa: Imperium atakuje, atak chmielu, modern drinking a także oto mata ipa)
Pieprz cayenne suszony, mielony
Mięta suszona
Mąka ziemniaczana
Cukier brzozowy

Przygotowanie:
1/ Piwo wlewamy do rondelka i podgrzewamy na rondelku (rozgazowując je), dodajemy odrobinę pieprzu cayenne, płaską łyżeczkę suszonej mięty oraz ksylitol w takiej ilości by zbilansował goryczkę z piwa.
2/ Gdy wszystkie składniki dobrze się rozpuściły doprowadzamy do wrzenia, wtedy zagęszczamy składniki roztworem wody i mąki aż do utworzenia wolno lejącej się konsystencji. Przelewamy do dzbanka z dziubkiem
3/ Sos najlepiej odstawić na noc przykryty. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz