sobota, 2 kwietnia 2016

Zupa krem CZOSNKOWA bez laktozy

Witajcie ;), wiosna budzi się do życia a wraz z nią apetyt... Asortyment w sklepach zimowy, często też ograniczają nas alergie dlatego dziś będzie propozycja którą można jeść przez cały rok. Banalnie proste składniki i delikatność połączona z subtelną i nienachalną nutą czosnku. Nie muszę dodawać że prócz osób które nie tolerują laktozy czy glutenu, zupy może skosztować każdy kto nie ma zamiaru świętować wiosny przeziębieniem. Czosnek i szczypiorek które znajdą się w zupie to mordercy tych złych bakterii :). Polecam zapisać sobie przepis, czosnek jest szeroko dostępny a więc jest to zupa na każdą okazję :)

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15-20 minut

Składniki:
400-450ml bulionu drobiowego (najlepiej z kury)
1,5-2 ząbki czosnku Polskiego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 duży ziemniak
Szczypta pokrojonego świeżego szczypiorku
sól himalajska
ksylitol lub cukier do smaku
pieprz 

Przygotowanie:

1/ Ząbki czosnku kroimy na cienkie talarki 2/3 z nich przesmażamy na oleju na małym rondelku aż do zrumienienia. 
2/ Obranego ziemniaka kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu który zagotowujemy.
3/ Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodajemy do gotującego się bulionu przesmażony czosnek z olejem, oraz 1/3 nieprzesmażonego czosnku. Po paru minutach ściągamy z kuchenki - doprawiamy solą, odrobina cukru i pieprzem.
4/ Miksujemy blenderem na krem, dodajemy posiekany szczypiorek. Podajemy w bulionówce. SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz