wtorek, 12 kwietnia 2016

Zupa z trybuli z zielonym pieprzem i orkiszem

Trybula to dość zapomniane ziółko z rodziny selerowatych, z wyglądu na pierwszy rzut oka można pomyśleć że to liście pietruszki lecz jej smak wszystko wyjaśni. Odnajdziemy tu nuty pietruszki, selera czy anyżu. Nasza prozdrowotna zupa dostanie kopa za sprawą zielonego pieprzu a jej wartości odżywcze wzrosną dzięki dodaniu świeżo ugotowanego orkiszu. Zapraszam do wypróbowania :)

Dla 4 osób
Czas przygotowania ok. 50 minut

Składniki:

5 łyżek orkiszu
średni pęczek świeżej trybuli 
kilkanaście ziaren zielonego pieprzu
50g-75g masła
sok z cytryny
ponad litr bulionu drobiowego
Chipsy z jarmużu (dekoracja)

Przygotowanie:
1/ Gotujemy orkisz w osolonej wodzie ok. 45 minut
2/ Zagotowujemy bulion i dodajemy świeżą trybulę, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min, następnie dodajemy masło, zielony pieprz i chwilkę jeszcze gotujemy. 
3/ Ściągamy z kuchenki, doprawiamy solą i cytryną i blendujemy do jednolitej konsystencji.
4/ Przelewamy do bulionówek, podajemy z ugotowanym orkiszem. SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz