czwartek, 26 maja 2016

Comber z królika z sosem śliwkowym

Witajcie!, dziś obiadowo... ale w odsłonie FIT. 
Będzie to lekki i odżywczy obiad idealny na gorące dni. Mięso z królika jest bogate w aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz posiada dużą ilość witamin z grupy B. Zawiera 20% więcej białka od innych mięs oraz najmniej tłuszczu. W naszym daniu nie znajdziecie kalorii, prócz królika królują owoce i warzywa. Zapraszam!

Dla 1 osoby / sos dla kilku osób
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
1 comber z królika
kilka listków szałwi
garstka rukoli
1 jabłko 
garść suszonych śliwek
3 liście laurowe
cukier brzozowy, sól himalajska, pieprz
wino białe
marchewka
olej kokosowy
sezam
olej rzepakowy

Przygotowanie:
1/ Marynujemy comber w soli, pieprzu, szałwii oraz odrobinie oleju.
2/ Na łyżeczce oleju kokosowego przesmażamy łyżkę sezamu aż zbrązowieje lekko. Następnie schładzamy go w zamrażarce
3/ Comber gotujemy na parze ok. 20 minut, obraną marchewkę do miękkości
4/ Namoczone i skrojone w kostkę śliwki zagotowujemy z kawałkami obranego jabłka i liściem laurowym. Gotujemy do miękkości a następnie wyciągamy liść laurowy i miksujemy blenderem na gładki mus, doprawiamy cukrem brzozowym i mieszamy. Odstawiamy
5/ Obgotowany comber przesmażamy z każdej strony do lekkiego zrumienienia na koniec podlewając winem. 
6/ Na talerz wykładamy rukolę, pokrojoną marchewkę, listki szałwii, comber, sos oraz kruszymy na talerzu zastygnięty sezam z olejem. SMACZNEGO




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz