piątek, 6 maja 2016

Deser RABARBAROWE OKO

Po szparagach czas na ukochany rabarbar, zaczynamy od deseru! Który prócz prozdrowotnych właściwości zaskoczy was świetnymi połączeniami smakowymi. Kwaskowy rabarbar lubi się z wanilią, nie pogardzi cynamonem, jabłkiem, rozmarynem czy orzechami pecan. A gdy znajdą się nuty śmietankowe i miodu gryczanego to tworzy się fajny wielowymiarowy smak. Deser jest bajecznie prosty a zarazem uroczy. Skusi się na niego zarówno ktoś na diecie jak i słodki łakomczuch. Zapraszam.

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
10 cm kawałek umytego rabarbaru
Pół laski wanilii
Cukier brzozowy
100-130ml śmietanki kremówki 30%tł
Mała garść połamanych orzechów pecan lub włoskich
Cynamon mielony
Miód gryczany
Świeże igiełki rozmarynu

Przygotowanie:
1/ Rabarbar gotujemy na parze aż do momentu jak będzie rozlazły. Przekładamy go do małej miseczki i łyżką rozcieramy z miąższem z laski wanilii. Dosładzamy cukrem brzozowym. Odstawiamy.
2/ Kremówkę miksujemy z orzechami i cynamonem na gęstą papkę. Odstawiamy.
3/ Na talerz z wnęką wykładamy na środek mus z rabarbaru, dookoła mus śmietankowo-orzechowy, na środek wydrążoną kulkę z jabłka. Całość lekko polewamy miodem i posypujemy rozmarynem. SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz