piątek, 20 maja 2016

Dorada z pieca w 10 minut

Szybka rybka? Oczywiście!, świat nie kończy się na pstrągu i łososiu :). Wybór ryb z roku na rok się powiększa w sieciowych sklepach, oferując ciekawe gatunki ryb po przystępnych cenach. Dorada to łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna ryba. Jej wartości odżywcze również nie ustępują większości ryb: pełnowartościowe białko, witamina D, jod, selen czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Dorada jest niskokaloryczną rybą która należy do uważanych za jedne z najczystszych. Przy przygotowywaniu jej trzeba pamiętać o tym że nie dodajemy cytryny lub jej soku do pieczenia a także że posiada łuski których musimy się pozbyć przed przygotowaniem. Jaki ma smak? ja bym przyrównał go do miksu smaków i konsystencji dorsza i makreli z przewagą dorsza. Generalnie smak jest przyjemny a dodany po pieczeniu sok z cytryny czy masło genialnie uwydatnia walory smakowe. Zapraszam do przepisu :)

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 15-20 minut

Składniki:

2 dorady umyte, nacięte nożem z dwóch stron i bez łusek
Świeże igiełki rozmarynu
Masło 30g
Sól
Pieprz czarny
Cytryna
Suszona pietruszka i tymianek
Olej rzepakowy
Dodatki: żółta cukinia, koper włoski (fenkuł) korzeń i zielenina, małe buraczki z botwinki, bazylia, pomidorki koktajlowe, młody czosnek 

Przygotowanie:
1/ Nacieramy rybę solą, pieprzem, tymiankiem, pietruszką i olejem. Do środka ryby dajemy igiełki rozmarynu i kawałek masła. Możemy zawinąć w folię zwarcie i odłożyć do przegryzienia się smaków.
2/ Ustawiamy piekarnik na 200stopni a gdy osiągnie taką  temperaturę to pieczemy rybę ok. 8 minut na termoobiegu. (możemy wtedy też dorzucić do piekarnika ulubione warzywne dodatki)
3/ Układamy na talerzu rybę wraz z dodatkami. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz